Word-of-mouth, sau cum să-ţi faci publicitate prin intermediul clienţilor

26 12 2008

Tehnica word-of-mouth, sau publicitatea prin intermediul comunicării dintre interlocutori, reprezintă una dintre cele mai eficiente şi, în acelaşi timp, o adevarată provocare printre metodele folosite de către agenţiile de publicitate pentru a-şi face cunoscute serviciile sau produsele oferite. Consumatorii sunt practic antrenaţi în răspândirea informaţiei.

Astfel, recomandarea unui prieten, posturile care apar pe un blog, opiniile expuse pe un forum, chiar de către necunoscuţi, contribuie la formarea intenţiilor de a achiziţiona un produs sau un serviciu. Aşa s-a ajuns la situaţia în care consumatorii desemnează word-of-mouth in topul surselor care le-au influenţat comportamentul in deciziile de cumpărare.

La început se folosea sistemul de link-uri pentru transmiterea informaţiei, care s-a transformat încet încet in portal-uri şi apoi in motoare de căutare, care ofereau link-uri in funcţie de termenii căutaţi.

Revoluţia a pornit de la suportul tehnic, menit să dea formă acestui nou concept. Astăzi, utilizatorii îşi pot crea bloguri în cel mai scurt timp, fără a avea o pregătire specială în domeniu, determinând astfel o creştere rapidă a cantităţii de informaţii schimbate între interlocutori, dar şi o diversificare a acesteia.

Aproximativ 66 de milioane de adulţi fac schimb de informaţii privind produsele şi serviciile testate, în timp ce 27 milioane exercită o influenţă semnificativă online. Numărul trend-setterilor digitali ar putea creşte la 34,4 milioane în 2011 în Statele Unite, se estimează în raportul amintit.

Avon şi Oriflame sunt două dintre cele mai cunoscute companii care folosesc tehnica word-of-mouth, utilizând sistemele lor specifice de distribuţie. Astfel, ele se folosesc de credibilitatea persoanei care vinde produsele către cunoştinţele şi prietenele ei.

În ciuda eficienţei şi a amplorii pe care o ia această tehnică în întreaga lume, consider că ar trebui să nu pierdem din vedere un aspect: posibila denaturare a realităţii, sau răspândirea unei informaţii incorecte sau neconcludente cu privire la un anumit produs sau serviciu.

Topul brand-urilor din Romania după reputaţia online, realizat de Futurelab:

1) Pepsi

2) BMW

3) Peugeot

4) Coca-Cola

5) Camay

6) Motorola

7) Audi

8) Fulga

9) Fanta

10) Dacia

Surse:

http://www.wall-street.ro/articol/Media-Advertising/43413/Vlad-Popa-Publicitate-in-contextul-Web-2-0.html

http://www.wall-street.ro/articol/Marketing-PR/30983/Marketingul-de-tip-word-of-mouth-se-muta-online.html

http://www.wall-street.ro/articol/Marketing-PR/49692/Bobby-Voicu-Yahoo-Dimensiunea-comunitatii-online-un-element-important-pentru-succesul-unui-blog.html

http://www.wall-street.ro/articol/Media-Advertising/54801/Topul-brandurilor-din-Romania-dupa-reputatia-online.html

Raluca Ştefan

Advertisements

Actions

Information

One response

5 05 2009
*trender

Interesant articol.

Insa eu as vrea sa ating aspectul legat de riscul asumat… Cred ca ar trebui sa fie considerat un avantaj pentru consumator si un semnal de alarma pentru companii/marketeri.
Trebuie sa aiba o foarte mare grija la produsele si serviciile pe care le ofera, sa puna consumatorul pe locul I si sa ofere experiente unice si personalizate.
Urmand modelul de peste hotare, si trender.ro si-a propus sa promoveze produse si servicii prin intermediul unor campanii organizate si masurate de Word of Mouth Marketing.
Ma refer aici la WOM amplificat/generat (in cadrul unei campanii) si nu la WOM organic si natural…
%d bloggers like this: