Cum abordam marketingul online ?

4 01 2009


Mediul concurenţial scăzut din multe domenii ale economiei româneşti a pus multă vreme în umbră aportul marketingului într-un mediu de business sănătos. Marketingul online, ca o componenţa a mixului de marketing este încă vag pentru mulţi profesionişti în comunicare. De cele mai multe ori marketing online se traduce printr-o prezenţă web, care nu are o strategie în spate, nu este orientată pe obiective şi nu foloseşte nici una din metodele de promovare excelente care sunt puse la dispoziţie.


La fel ca şi în cazurile clasice, dacă doreşti să faci marketing online trebuie să pleci de la oameni. Trebuie să îi cunoşti bine pe cei cărora te adresezi, să ştii ce doresc să afle folosind Internetul şi mai ales să ai un răspuns foarte bun la întrebarea: “de ce ar fi interesat de ceea ce comunic?”.


După etapa iniţială de documentare şi studiere a concurenţei şi a modelelor de succes trebuie să îţi setezi foarte clar obiectivele pe care vrei să le atingi. Să ştii unde vrei să ajungi şi să ştii de la ce pleci. Apoi urmează partea de strategie, planificarea drumului care te va duce către obiective. Aici intră SEO(optimizare pentru motoarele de căutare), campanii PayPerClick(SEM), proiecte speciale, twitter, viral, newsletter marketing, blog marketing, comunităţi online, directoare, concursuri şi alte metode..


O oportunitate trecută uşor cu vederea de mulţi marketeri este folosirea împreună a mediului online cu o campanie clasică. Să luăm un exemplu uşor: dacă eşti un producător de îngheţată, poţi lansa un website de campanie pe care să îl promovezi prin ambalajele tale. Oferi şansa consumatorilor de a se înregistra la un concurs desfăşurat online, prin completarea unui mic formular care te poate ajută să afli foarte multe despre caracteristicile demografice ale audienţei tale împreună cu preferinţele şi adresele lor de e-mail. Gândeşte-te ce succes poţi avea ulterior cu o bază de date bine organizată, cu mii de oameni care ţi-au dat acordul lor de a comunica.


Marketingul online este mediatizat pentru că funcţionează, pentru că este mai eficient, mai rapid şi se adaptează perfect schimbărilor de comportament ale unui consumator din ce în ce mai evoluat.
Tu cât de eficient foloseşti mediul online în afacerea ta?
Bibliografie :
• “Marketing on the Internet”, Jan Zimmerman, Jerry Yang
http://www.luxdesign28.ro/marketing.online.html
http://www.iseom.com/marketing-online.html


Daniela Dodan

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: