Etică profesională sau profitul nesănătos ?

5 01 2009


Despre etica profesională pot spune că întruchipează practic toate acele principii care vorbesc caracterul corect sau incorect în marketing, astfel încât una dintre cele mai frecvente întrebări cu privire la acest subiect este referitoare la etica firmelor care desfasoarea „X” activitate ce aduce prejudicii mediului şi comunităţii în care activează. Un exemplu la acest caz sunt firmele producătoare de bunuri nocive, şi aici pot spune despre Philip Morris producător de tutun, Coca Cola despre care se ştie că produce băuturi răcoritoare deloc sănătoase, Mc Donald’s al cărui profil lasă foarte mult de dorit. Dovedesc aceste companii etică profesională şi care este valoarea lor morală , în condiţiile în care, prin însăşi activitatea pe care o prestează aduc pe piaţă produse care prejudiciază grav sănătatea consumatorilor?


Dacă ar fi să privim problema în mod optuz aş spune că nu, nu dovedesc etică profesională în măsura în care promovează de atât timp produse ce clar fac rău organismului, dar totodată aş putea afirma că în cazul în care nu ar fi cerere nu ar fi nici oferta şi , da, se cere şi tutunul, Coca Cola este cea mai consumată băutură răcoritoare iar macarea de tip juck food este din ce în ce mai apreciată. Văzându-se în această situaţie, companiile creează, promovează şi vând toate aceste produse nocive, iar etica profesională constă în implicarea lor pe cât posibil în diferite proiecte legate de răspunderea socială, şi aici sunt e admirat.


Philip Moris a încercat să oprească copiii să devină dependenţi de fumat, iar pe adulţii care fumează să-i informeze privind riscurile fumatului , Coca Cola s-a implicat intens în ultimii ani în proiecte ce îi învăţau pe studenţi depre principiile eticii în afaceri iar Mc Donald’s sprijină acţiunile de natură caritabila.


http://www.tmctv.ro/articol_40624/coca_cola_conduce_in_continuare_in_topul_celor_mai_puternice_branduri_din_lume.html


http://209.85.129.132/search?q=cache:FLPHqEQaTSIJ:icehot.wordpress.com/2006/12/14/efecte-coca-cola/+coca+cola+bautura+nesanatoasa&hl=ro&ct=clnk&cd=17&gl=ro&client=firefox-a


http://209.85.129.132/search?q=cache:X3fvcJXU7b8J:www.philipmorrisinternational.com/RO/pages/ron/smoking/Secondhand_smoke.asp+fumatori+rapoarte&hl=ro&ct=clnk&cd=8&gl=ro&client=firefox-a


Monica Banica

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: