Cum obţinem, întreţinem şi folosim listele

6 01 2009

Se cunoaşte foarte bine importanţa listelor în marketingul direct. Însă nu este de ajuns să deţinem nişte liste, este foarte important să şi ştim să le întreţinem şi cum să le utilizăm.

Cum putem obţine o lista? Cele mai importante surse sunt cele interne, mai ales că sunt şi mai puţin costisitoare. Sursele interne sunt reprezentate de clienţii existenţi ai companiei, în mai multe momente ale interacţiunii cu aceştia. Unul dintre momente este cel al vânzării: datele de facturare, programe de loializare, extra-informaţii contra bonus de produse sau servicii. Un alt moment prielnic îl constituie serviciile post vânzare: revizii periodice, remedierea defectelor în perioada de garanţie, folosirea reţelei de service, vânzare de consumabile. Promoţiile sau programele de loializare, telemarketing-ul (info line, follow up), site-urile web sunt numai alte câteva metode prin care se pot obţine informaţii despre proprii clienţi. Cum fiecare informaţie are un cost nu trebuie să rataţi momentul prielnic pentru achiziţionarea acestora.

Pentru a fi mai uşor este necesar ca toate datele obţinute să fie organizate/structurate încă din momentul obţinerii lor.

Sursele externe prin care pot fi obţinute liste sunt mult mai costisitoare şi nu foarte sigure. Pot fi obţinute liste din exterior, prin închiriere, cumpărare, schimb, sau completare cu informaţii externe a celor deja deţinute. O listă nu este definitivată niciodată. Ea trebuie permanent actualizată din surse interne sau externe sau prin folosirea efectivă a acesteia, existand întotdeauna un feedback.

Aceste liste vor putea fi folosite în diverse programe de marketing direct, cum ar fi: programe de comunicare, vânzare directă, cross selling, lansări de produse noi, reactivare clienţi, upselling si multe altele.

Cristina Radu

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: