Este Gardasil o măsură bună de prevenire a cancerului?

6 01 2009

România ocupă locul I în Europa la mortalitatea din cauza cancerului de col uterin, iar numărul femeilor care se îmbolnăvesc se află într-o continuă creştere, astfel că anual se înregistrează 3.000 de noi cazuri de îmbolnăviri.

Ministerul Sănătăţii a demarat o campanie la sfârşitul lunii noiembrie pentru vaccinarea obligatorie împotriva cancerului de col uterin pentru 100.000 de fetiţe din clasa a IV-a. Fetiţelor le vor fi administrate trei doze de vaccin pe parcursul a şase luni, iar decizia de a refuza vaccinarea aparţine părinţilor şi tutorilor legali, care trebuie să semneze o declaraţie-tip, pe propria răspundere. Ministerul Sănătăţii a început această campanie, plecând de la următoarele cifre îngrijorătoare: din 100.000 de femei, anual sunt depistate 10 cazuri de cancer de col uterin, din care 3 persoane mor.Deşi campania a fost gândită pentru prevenirea infecţiei cu virusul HPV ,părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte efectul benefic al acestui vaccin.Acestea au fost testate clinic pe o perioadă scurtă şi sunt controverse ştiinţifice asupra eficienţei lor pe termen lung. Cum vaccinul este făcut la copii pentru a preveni îmbolnăvirea când vor fi adulţi, se pune întrebarea dacă acesta va mai fi eficient peste un număr mai mare de ani decât cel acoperit de testele clinice (6-7 ani).

În cazul Gardasil, FDA(Federal Drug and Food Administation) face publică informaţia despre 20 de decese şi 600 de cazuri cu efecte adverse grave, printre care o boală neurologică rară, Guillain-Barre Syndrome (GBS). FDA precizează totuşi că nu există o dovadă clară că vaccinul a fost cauza morţii în cele 20 de cazuri.

Încă din primele zile ale campaniei s-au înregistrat rate scăzute de vaccinare,mulţi dintre părinţi nu şi-au dat acordul ca fiicele lor să facă injecţia oferită de Ministerul Sănătăţii.Rata de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a fost de aproximativ 30% (circa 16.000 de eleve), după primele săptămâni de campanie. Potrivit Ministerului Sănătăţii, dozele de vaccin au fost repartizate pentru 53.323 de eleve.

Se pare că motivele pentru înregistrarea acestor rezultate neaşteptate pentru Ministerul Sănătăţii au fost acelea că părinţii nu au fost informaţi, nu s-au organizat nici un fel de întâlniri oficiale pentru a li se explica efectele benefice ale acestui vaccin, campania s-a derulat în grabă şi nu a fost suficient de explicită,iar în unele instituţii de învăţământ s-au primit broşuri şi părinţii au fost informaţi cu 3-4 zile înainte de vaccinare.Ca dovadă stă şi faptul că în momentul organizării unei întâlniri cu reprezentaţii Ministerului Sănătăţii şi cu medicii care promovează această campanie părinţii s-au plâns de faptul că au puţine informaţii legate de virusul HPV şi de această campanie de vaccinare. Părinţii au spus că asistă la o proastă campanie de informare şi sunt victimele a tot felul de speculaţii.

Într-adevăr absenţa studiilor pe termen lung ar putea fi o problemă reală,au mai existat cazuri de medicamente lansate prematur pe piaţă şi care au trebuit retrase datorită efectelor secundare periculoade pe termen lung.Pe de altă parte, este un vaccin care scade semnificativ probabilitatea de a face cancer de col uterin.

Doctorii au afirmat că recomandă părinţilor să-şi vaccineze fetele împotriva cancerului de col uterin, întrucât au fost deja imunizate peste 15 milioane de femei din Europa şi SUA şi nu au fost semnalate incidente majore, cele câteva decese neavând legătură cu respectivele produse.

In prezent Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP) a solicitat amânarea vaccinării fetiţelor din clasa a IV-a pe fundamentul unei campanii care nu a fost pregătită, specialiştii nu au ajuns în şcoli, iar părinţii au fost puşi în situaţia să decidă pentru viaţa copilului lor, fără prea multe informaţii. De aceea este obligatorie o campanie solidă şi corectă, înainte de a se desfăşura orice vaccinare pentru a anihila eventualele interpretari, inclusiv posibila folosire a copiilor români drept cobai.

Monica Nănescu

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: