Himera numită sustenabilitate

6 01 2009

Cineva spunea, acum ceva timp, că sustenabilitatea e aidoma unei fantome: toată lumea vorbeşte despre ea, dar nimeni nu o vede. Lucrurile au luat o altă traiectorie între timp. In ţările dezvoltate, sustenabilitatea nu mai este o opţiune, ci o necesitate reală. Nu numai din perspectivă strict ecologică, ci şi din punctul de vedere al business-ului în sine.

Ultimele rapoarte şi studii internaţionale arată, pe de o parte, o creştere continuă a interesului consumatorilor faţă de responsabilitatea companiilor, pe care le văd jucând un rol crucial în dezvoltarea durabilă, iar, pe de altă parte, faptul că problemele de mediu sunt luate din ce în e mai mult în calcul în stabilirea strategiilor de business.

In România, sustenabilitatea este, deocamdată, vizibilă mai mult la nivelul dialogului. Aplicarea ei se lasă aşteptată, deşi exemplul occidental ne arată creşteri considerabile de profit de pe urma strategiilor bazate pe dezvoltarea durabilă. Asta pentru că sustenabilitatea are păcatele ei, iar unul dintre ele e faptul că pare un concept abstract şi dificil de abordat. E greu de imaginat că această idee aparent abstractă poate constitui o propunere de afaceri solidă. In fapt, prin aplicarea unor principii sustenabile se reduc costuri, riscuri, se construiesc legături mai strânse cu stakeholder-ii, se descoperă noi pieţe, ca să nu mai vorbim de îmbunătăţirea reputaţiei. Pe scurt, se construieşte un avantaj competitiv considerabil.

„Decodarea” conceptului de sustenabilitate pare a fi primul pas major în încorporarea lui în strategiile de business ale companiilor româneşti. Totul e ca această decodare să fie una coerentă, un punct de vedere comun al companiilor, al Guvernului, al ONG-urilor şi al restului societăţii civile. Dacă aceşti actori se concentrează mai puţin pe animozităţi şi mai mult pe crearea unor puncte de relaţionare, câştigul va fi al tuturora.

Ioana Betieanu

Advertisements

Actions

Information

One response

6 05 2009
Sustenabilitate « Gheorghe Ionica

[…] un articol interesant: TOP 10 Mituri despre Sustenabilitate!. Grozav! Apoi, încă unul: “Himera numită sustenabilitate“. Exemplele pot […]
%d bloggers like this: