Poveste despre marketingul narativ

6 01 2009

 

Abordarea de marketing există pentru a facilita dezvoltarea relaţiei dintre o companie şi clienţii săi. Una dintre preocupările de marketing se referă la realizarea apropierii clientului de brandul propus. Aici poate să intervină cu eficienţă marketingul narativ. Din principiu, orice brand de succes are o istorie, o poveste. Aceasta trebuie să capteze atenţia publicului şi să inducă sentimentul de familiaritate şi implicit de încredere în gama de produse oferite.

Adesea, în campaniile de promovare a unui produs se accentuează ideea de longevitate, tradiţie, fapt menit să sugereze că produsele au o calitate demonstrată de persitenţa lor pe piaţa de profil. În definitiv, este fructificată atracţia oamenilor faţă de poveşti, mai ales cele cu final fericit, în acest caz sub forma calităţii care dăinuie peste decenii sau chiar secole. Astfel se remarcă branduri româneşti cu tradiţie, precum Napolact sau Timişoreana, Scandia, Rom¹.

Există totuşi riscul de a forţa nota, ajungându-se de la element de atractivitate la ridiculizare. Nu de puţine ori se abuzează de acest instrument. Sintagme de tipul „alături de tine încă de la 1200” sunt puţin credibile, o poveste trebuie să aibă totuşi şi un sâmbure de adevăr.

 

Bibliografie:

¹Piaţa, revista bunurilor de larg consum, nr. 44/iunie 2008, Brandul românesc faţă cu globalizarea.

 

David Alexandru

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: