Ikea- bine gândit !!

8 01 2009

Cel mai vizibil şi eficient exemplu al marketingului direct de pe piaţa romanească se pare a fi IKEA. Catalogul a pătruns lejer în casele româniilor şi, fie lăsat pe undeva, pe o noptieră, pe o măsuţă, sau pe un birou, acest frumos şi compelx complex catalog a reuşit să-l convingă pe român că aşa trebuie să arate o casă modernă şi ospitalieră. Zis şi făcut, la noi a prins bine ideea! Catalogul Ikea vine direct la uşă! S-au realizat clanţe şi cataloage gigantice care da, împânzesc tot oraşul. Românii au dat iama la Ikea animaţi de o gamă largă de produse frumos prezentate, dar şi de ideea de eficienţă , atâta a bugetului cât şi a spaţiului şi, bineînţeles, de conceptul de “do it yourself!” Asta a fost meritul strategiei companiei: a ştiut cum şi prin ce metodă să impresioneze, iar românii s-au bucurat: în sfârşit un magazin de unde putem şi noi să procuram lucruri cu care se delectează occidentalii…si când mai spui că Ikea e brand suedez, arian, clar! Lucrurile merg şi mai bine, inspiră încredere şi primul lucru care ne-a făcut să spunem asta a fost însuşi catalogul, frumos, îngrijit, colorat, bine realizat, pur şi simplu a atras. Şi nu numai că Ikea a reuşit să-i cheme pe români la “casa” din Băneasa dar a i-a şi mulţumit cu diferite bunătăţi culinare, gustări şi băuturi cu specific suedez. Romaniilor le-a plăcut cu adevărat încât toţi au venit “in vizită” şi niciodată nu au plecat cu mâna goală, asta da vânzări !

Cred că Ikea poate să fie premiată pt awarness-ul enorm al brandului. A ştiut cum e cel mai bine să îşi folosească bugetul de marketing. Ce rost ar fi avut reclamele la TV?! Ikea are o singură reprezentaţă în Băneasa şi atunci de ce să se fi cheltuit sume mari de bani pt un reach de care nu era nevoie? Un alt aspect bine gândit este faptul că bucureştenii nu petrec foarte mult timp în faţa tv-ului (ba servicul cu program prelungit, ba traficul, sau pur şi simplu ideea de zapping când apar reclamele). Şi atunci catalogul este bine venit; de oriunde te-ai întoarce îl găseşti acasă, agăţat de clanţa uşii,şi oriunde ai fi în poţi răsfoi în voie .

Bine gândit !

Monica Bănicăikea1

Advertisements

Actions

Information

4 responses

9 01 2009
valentinatomita

Monica, ai atins un punct foarte important in marketing, adica l-ai identificat foarte bine. In spatele grupului Ikea exista un concept de marketing foarte bine structurat, si efectul este clar.
Sa stii ca in provincie, de unde iti scriu eu, Ikea este vazut ca un magazin de lux al Bucurestenilor, si care din pacate e doar beneficiul vostru. La o discutie cu o prietena din Bucuresti am aflat ca Ikea nu e magazin de lux si ca isi vinde imaginea ‘low market’. Bineinteles cand ajungi acolo gasesti orice tip de produs, si mai ales, orice categorie de tip. Ideea e sa ajungi. Si aici a ajuns mesajul lor de marketing: vino in Baneasa!
Daca ii vei analiza in continuare, o sa inveti multe despre aplicabilitatea marketingului, te felicit ca i-ai luat drept exemplu!

9 01 2009
Ines

Buna Monica,
Este excelenta initiativa blogului si articolul in mare. As avea si niste comentarii. Cred ca actiunea cu Catalogul, este doar o modalitate de promovare a produselor clasica IKEA, si nu e ceva exceptional. Desigur o actiune buna. Ikea este un brand low cost recunoscut international, daca vei avea ocazia sa verifici, este un brand de mobila practic, nu neaparat cel mai bun. Majoritatea opiniilor in privinta mobilei Ikea este ca la aproximativ un an, ea se defecteaza. ;-(.
Despre costuri, as comenta ca nu este neaparat cea mai ieftina modalitate (am rezerve) printul unui asemenea catalog, costul plasei si distributia lui cred ca te aduce la acelasi pret cu TV etc.

11 01 2009
Vlad

Succesul, pentru ca intr-adevar se poate vorbi de un succes in cazul suedezilor, se datoreaza in principal si faptului ca aproape timp de doi ani Ikea a fost singurul retailer de mobila low cost de pe piata din Romania, in conditiile in care pana in 2007 romanii care doreau sa-si mobileze apartamentele, ca in vest, aveau doua solutii: Mobexpert sau Elvila, la preturi vestice ce-i drept. ;))
Provocarea careia Ikea a reusit sa-i faca fata a fost intr-adevar conceputul de do it your self and save money. Insa cine nu vrea s-arate bine si sa cheltuie putin?
Intrarea din acest an a austriecilor de la kika va da cu siguranta ceva bataie de cap suedezilor, si deja cand conditiile unei economii de piata sunt pe deplin intrunite, existenta a mai multor competitori pe acelasi segment de piata, cu produse asemanatoare la preturi asemanatoare, succesul intr-o campanie de marketing incepe sa se masoare nu in cifra de afaceri, ci in cota de piata!
Iar cum kika anunta o gama de peste 50.000 de produse, de aproape sapte ori mai mare ca Ikea, ramane de vazut daca la sfarsitul lui 2009 se mai poate vorbi despre acelasi succes al suedezilor. Salvarea ar putea veni totusi din segmentele de pret pe care cei doi retaileri le targeteaza. kika se orieteaza mai mult catre clientii cu bugete medii spre mari, compensand insa cu servicii ample de cosiliere a clientilor (planificare asistata pe calculator, animatii 3D etc) in timp ce Ikea ramane pe segmentul low cost fara a pune prea mult accentul pe serviciile pre sau post vanzare.
De asemenea competitia dintre Ikea si kika se va da si pe segmentul de publicitate, Ikea mergand si in acest an pe aceasi strategie, de print, outdoor si cataloage, in timp ce austriecii au intrat pe segementul audio-vizual.
Un punct de vedere strict personal: intrarea pe piata a kika a fost cum nu se poate mai bine gandita! Dupa 2 ani in care Ikea a obisnuit romanul sa-si faca singur mobila, si i-a deschis apetitul pentru mobila self made, kika vine cu o gama de produse de sapte ori mai mare, cu o campanie publicitara mai agresiva si asta in conditiile in care Ikea pentru acest an si-a redus bugetul de publicitate.

14 01 2009
Monica

Da, imtr-adevar, Ikea nu este un magazin neaparat cu mobila ‘scumpa’ , este adevarat si faptul ca de cele mai multe ori continutul este imbracat intr-un ambalaj frumos, insa in Romania a avut succes mail ales prin caracterizarea pe care si-a facut-o, de ceva nou, bun , strain, la un pret acceptabil iar romanii pur si simplu au fost entuziasmati de faptul ca da, isi pot mobila micul apartament de bloc sau casa ca in “occident”.
Sa vedem insa cum va reactiona Ikea in contextul aparitiei unui nou concurent : kika!
%d bloggers like this: