Unde-i lege, nu-i tocmeală!

8 01 2009


Domeniul CSR-ului este într-o perioadă adolescentină în România, într-o etapă a contradicţiilor, a formărilor de “personalitate”, a conturării de principii, a explorării. În câţiva ani probbail vom avea şi în spaţiul autohton programe închegate, obiective care depăşesc dorinţele egoiste de a obţine puncte la capitolul imagine, mai multă consideraţie faţă de societate şi de spaţiul în care trăim, mai mult feedback din partea comunităţilor, dar….surprinzător….şi o reglemetare legală.


În 2009 va apărea standardul ISO 26000, care va reprezenta practic un ghid de bune practici la care organizaţiile care au programe de responsabilitate socială vor adera.
Conform ISO, standardul 26000 va trebui să:
– ajute organizaţiile care doresc să iţi asume responsabilităţi sociale în aşa fel încât să respecte condiţiile culturale, de mediu, sociale, legale, precum şi pe cele ale dezvoltării economice;
– ofere îndrumare practică organizaţiilor pentru a-şi identifica partenerii sociali şi pentru a creşte credibilitatea rapoartelor de CSR;
– crească încrederea în organizaţii;
– fie consecvent cu legile şi standardele ISO în vigoare;
– nu intenţioneze să reducă autoritatea statelor în privinţa responsabilităţii sociale a companiilor;
– promoveze o terminologie comună în domeniu;
– promoveze responsabilitatea socială.


Aceste reglementări sunt o iniţiativă a UE care va implica atât statele dezvoltate, cât şi cele în curs de dezvoltare. Pentru România consider că este o oportunitate excepţională de a învăţa de la alte state şi poate chiar de a reglementa aceste practici şi prin nişte legi la nivel intern. Poate ca în timp vom avea şi noi un Ministru de CSR ca in Marea Britanie şi poate că vom vedea şi un program de CSR amplu la nivelul UE.
Dar înainte de vise măreţe aştept cu nerăbdare reacţia autorităţilor şi a companiilor privind acest standard şi modalitatea în care se va ţine cont de el.


Sursa: http://www.euroactiv.ro
Anca Stefanita

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: