CSR sau interes propriu?

13 01 2009

Este adevaratat…campanile şi programele de CSR au devenit obligatorii – ce-i drept, mai mult în străinătate decât în România – pentru orice companie care îşi doreşte să fie respectată, lăudată, integrată în categoria “asa da”. Buna reputaţie la care se ajunge prin elaborarea unor astfel de programe a devenit cu siguranţă greu, sau chiar imposibil de atins prin alte practici. Pe de altă parte, beneficiile aduse societăţii prin astfel de iniţiative nu sunt deloc de neglijat.

Ce se întâmplă însă atunci când activitatea dedicată rezolvării unor grave probleme sociale are că scop simplă “acoperire” a unor nereguli sau situaţii neplăcute, chiar din interiorul companiei care investeşte în ample programe de responsabilitate socială?

În vremuri de criză economică, companiilor le este tot mai greu să-şi continue activitatea ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De cele mai multe ori se văd puse în faţa unei situaţii în care trebuie să aleagă “cel mai bun rau”: reduc drastic fondurile pe care sunt dispuşi să le aloce campaniilor de responsabilitate socială corporatistă sau decid să-şi păstreze imaginea nepătata prin luarea unor măsuri interne, poate la fel de drastice.

În cazul celei de-a doua variante, încep disponibilizările astfel că, în unele cazuri, sute sau chiar mii de angajaţi îşi pierd locurile de muncă. Se elaborează adevărate “strategii” si planuri de disponibilizare pentru următorii doi-trei ani creând, în esenţa, o noua problemă socială. Care dintre ele este mai gravă? Imposibil de calculat!

Cu siguranţă, înainte de a lua decizia de a elabora sau a susţine un program de marketing social, orice companie ar trebui să-şi analizeze situaţia internă, disponibilitatea şi posibilitatea de a-l urma până la capăt, fără a crea probleme încercând să ajute.

Cred că atunci când nu dispui de resursele necesare, cel mai eficient program de CSR începe din interiorul firmei, din rândul angajaţilor, prin rezolvarea problemelor sociale pe care acestia le întâmpina.

Raluca Ștefan

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: