Branduri care se disting – Brand Apart, Joe Duffy

14 01 2009

Având structură de album de artă, Brand Apart, se prezintă în mod firesc, foarte bine la nivel vizual, dar şi în privinţa conţinutului, deoarece este o lucrare care cuprinde 11 studii de caz de campanii de succes.

Noutatea nu constă într-atât în alegerea campaniilor, întrucât acestea au devenit exemple de excelenţă în domeniu, ci în modalitatea de prezentare a acestora. Se respectă schema clasică – Context/Problemă, Soluţie, Rezultate – dar alături de includerea datelor oficiale, găsim în Brand Apart materialele de promovare utilizate, precum şi perspectiva întregii echipe responsabile, de la brand manager la art director-ii implicaţi.

Personal, abordarea autorului mi s-a părut inspirată prin reunirea reprezentanţilor companiei-client şi ai agenţiei de publicitate într-o discuţie deschisă despre branding, vizual, concept, procesul creativ şi aşteptările referitoare la campanie. Mai mult, m-au impresionat coeziunea părţilor, implicarea profundă a echipei pentru identificarea soluţiei potrivite, încrederea clientului în propunerile îndrăzneţe ale creativilor şi spiritul de colaborare care au reieşit din răspunsurile acordate autorului.

După cum spuneam, cartea conţine 11 capitole în care sunt prezentate campaniile din SUA ale următoarelor companii: Insulele Bahamas, Tazo, Harley-Davidson, BMW, Citi Bank, Nike, Mini, Campanie guvernamentală Antidrog, Starbucks, Winter X Games, Paul Smith. De departe, trebuie menţionată originalitatea campaniei BMW care a introdus filmul ca modalitate de promovare, bazându-se pe interesul exclusiv publicului de a accesa site-ul şi a viziona filmele BMW.

Concluzia cărţii: comunicarea de marketing poate genera excelenţă atât în creativitate, cât şi în rezultatele de la nivelul pieţei, pentru că o muncă extraordinară nu poate decât să conducă la rezultate extraordinare. La baza excelenţei stă respectul – faţă de client, faţă de echipă, pentru design şi mai ales pentru proiect şi munca, în general. Aş adăuga şi respectul pentru cititor, aspect la care Joe Duffy stă foarte bine.

Ana Trif

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: