Sursa de venit a companiei = clientul

14 01 2009

„Te vreau!” Simplu spus, însă o expresie complexă dacă stai să te gândeşti la piaţă şi la rapotul client-companie, indiferent de tipul de activitate pe care îl desfăşoară aceasta din urmă: producător sau furnizor de bunuri şi/sau servicii. Implicaţiile merg în ambele direcţii: pe de o parte compania îşi doreşte clienţi care să-i cumpere produsele – „te vreau să fii clientul meu”, iar acest schimb să fie generator de profit, pe de cealaltă parte clientul îşi doreşte o companie care să răspundă nevoilor sale prin produsele şi serviciile oferite, care să corespundă cu standardele impuse de acesta – „te vreau o firmă de încredere”.

„Cel mai important lucru pentru o companie este clientul. Nu există altă sursă de venit şi de profit decât clientul”. Pentru că nu există nicio garanţie că vei rămâne în piaţă dacă ajungi să nu mai ai clienţi, trebuie să te asiguri în primul rând că le oferi un produs de valoare care să fie tratat ca atare şi de către clienţi, iar în al doilea rând să-i determini să ramână fideli companiei tale. Altfel spus, dacă singura sursă de venit a unei companii este clientul, atunci aceasta nu ar trebui sa aibe o altă prioritate. În ultimele decenii firmele au trebuit sa facă faţă unei concurenţe mai acerbe ca oricând, iar în prezent această tendinţă este şi mai accentuată. De aceea, modul în care firmele îşi pot forma o clientelă şi îşi pot depăşi concurenţii este perfect realizabil printr-o mai bună cunoaştere şi satisfacere a nevoilor clienţilor săi. Numai companiile orientate spre client sunt adepte ale creării unei baze de clienţi, şi nu doar ale unei oferte de produse şi/sau servicii.

Acum mai bine de jumătate de secol, Peter Druker remarca faptul că primul obiectiv al unei firme este acela de a-şi „crea o clienteală”. Consumatorii de azi au de ales între mult mai multe produse, mărci, preţuri, furnizori. În opinia lui Philip Kotler, clienţii estimează mai întâi care dintre oferte le asigură cea mai mare valoare. Ei caută valoarea maximă în raport cu costurile pe care le reclamă căutarea unui produs şi cu mobilitatea, cunoştinţele şi veniturile de care dispun. Astfel îşi crează un nivel propriu al valorii aşteptate şi acţionează pe baza acestuia. Faptul că oferta atinge sau nu nivelul valorii aşteptate, va influenţa satisfacţia şi probabilitatea de a mai cumpăra şi pe viitor.


Mihai Matieş, General Manager Service Excellence Solutions, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Bloombiz / http://www.bloombiz.ro/cariere/companiile-nu-vand-produse-sau-servicii-ci-experiente

KOTLER, Philip, Managementul marketingului, ediţia a II-a, Bucureşti, Editura Teora, 2000, pg.59

Cristina Dan

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: