Ofertele băncilor

15 01 2009

Băncile încearcă să atragă clienţii prin reclamele sale cu cele mai avantajoasea şi mai accesibile condiţii.Creditele luate de pe-o zi pe altă, doar cu buletinul, cu garanţii zero sau cu copilul sunt “poveşti de adormit debitorii”. Reclamele băncilor nu sunt altceva decât cârlige pentru atras clienţii. Ajunşi în sediul băncii, aceştia înţeleg că visul de a-ţi lua un credit se poate transforma rapid în coşmar. Mai mult, funcţionarii din bănci au adesea o atitudine ostilă, menită să-i descurajeze pe cei care sunt dispuşi să se înhame la rate. Care rate, dacă stai să le calculezi, fac de cele mai multe ori ca valoarea plătită la final să fie aproape dublă decât creditul contractat.

Volksbank are o ofertă imbatabilă. „Valoarea împrumutului este nelimitată!”,iar la ING „Umbla vorba că e o pisică uriaşă care, când te vede, se da de trei ori peste cap şi se transformă într-o fată frumoasă foc. Şi astfel şirul poate continua…

Problema este că întotdeauna adevărul este mascat. De ce oamenii acceptă tot ce li se spune? Din speranţa că poate, va fi mai bine, sau doar din prostie?

De fiecare dată când trecem pe lângă o bancă, vedem tot felul de afişe:” intră aici, noi suntem rezolvarea tuturor problemelor tale”, “0% dobândă”, reclama la televizor la BCR sau BRD când el uită să îi cumpere flori iubitei, dar angajatul băncii ştie şi îi vine în ajutor. Următoarea acţiune a omului de este să meargă în agenţie crezând că va obţine creditul mult dorit. Dar surpriză….lucrurile nu stau aşa cum credea el, iar condiţiile foarte avantajoase dispar.

Politica promoţională este domeniul markeringlui care se găseşte cel mai ades în atenţia evaluărilor cu privire la etică.Una dintre cele mai frecvente critice aduse o reprezintă cea asupra mesajelor înşelătoare, lucru care în multe situaţii este greu de dovedit. Aceasta se datorează faptului că, de multe ori,mesajele nu sunt suficient de explicite, astfel încât modalitatea de decodificare a acestora diferă de la individ la individ. O afirmaţie într-un mesaj publicitar potrivit căreia produsul este cel mai bun poate fi interpretată că este cel mai bun în funcţie de un anumit criteriu sau în funcţie de mai multe criterii. Publicitatea nu trebuie să exploateze lipsa de informare sau de experienţă a consumatorului.

Monica Nănescu

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: