Povestea din spatele berii Timisoreana

15 01 2009


Cel mai adesea poveştile ilustrează un adevăr simplu, o idee, un principiu, o credinţă, generând un efect puternic asupra oamenilor. Conştienţi de acest lucru, marketerii au început să folosească din ce în ce mai mult poveştile în strategiile de marketing. Marketingul narativ a devenit astfel un instrument puternic, fiind capabil să creeze o legătură afectivă între companie şi clienţi, legătură bazată pe încredere, reuşind în acelaşi timp să îi educe în privinţa utilizării acelui produs sau serviciu pe care compania îl furnizează.


Totuşi a crea o poveste de marketing eficientă este o sarcină dificilă. Povestea trebuie să fie una atractivă, dar în acelaşi timp să poată să dezvăluie identitatea companiei, scopul acesteia, măsura şi modul în care compania işi va trata clienţii. Cele mai bune poveşti sunt acelea care pornesc de la o idee simplă şi se construiesc pe parcurs.


Există nenumărate poveşti de genul: acesta sunt eu, acesta am fost, de aici am pornit, unde mă îndrept, greutăţtile pe care le-am depăşit, aici am ajuns, aşa vreau să îţi fiu de folos. Un bun exemplu este cel al berii Timişoreana. Strategia de marketing folosită este aceea a marketingului narativ: povestea berii. Ceea ce ascunde această poveste este transmiterea faptului că Timişoreana este o bere cu experienţă, care a fost şi va rămâne apropiată de oameni( crearea legăturii afective).
Spoturile publicitare cât şi site-ul oficial conţin povestea acestei beri. Pe site se poate găsi, într-un format care te duce cu gândul la cărţile de poveşti din copilărie, povestea cronologică a berii în mai multe capitole:


1. Berea la sumerieni( 4000 ihr)
2. Berea la greci şi romani ( 168 IH)
3. Berea în evul mediu( 1096)
4. Înfiinţarea primei fabrici de bere în România( 1718) – la Timişoara
5. Primii 200 de ani de experienţă
6. Vremuri grele şi renaşterea din cenuşă( 1872 – 1890) – obstacolele întâlnite pe parcurs
7. Ultimul obstacol – controlul drojdiei de bere ( 1890)
8. O bere regească( 1900) – calitatea la care a ajuns în urma experienţei dobândite până la momentul respectiv
9. Timişoreana în perioada interbelică( 1920)
10. O şcoală pentru toţi ( 1960) – cum a rezistat Timişoreana perioadei comuniste
11. Timişoareana în prezent


În principal, ceea ce marketerii trebuie să aibă în vedere în crearea poveştii, sunt 3 caracteristici pe care aceasta trebuie să le îndeplinească:


1. Să fie relevantă – oamenii acordă atenţie numai la lucrurile care îi privesc direct sau care îi interesează.
2. Unică – Ceea ce compania oferă trebuie să fie unic, de bună calitate
3. Memorabil – povestea nu numai că trebuie să atragă atentia, dar în acelaşi timp trebuie să fie uşor de ţinut minte.


Marketingul narativ este deja folosit de ceva timp şi în România, iar efectele se văd deja, iar numărul companiilor care îl folosesc creşte pe zi ce trece: Timişoareana, Coca Cola, Pepsi, Műler, Pampers, Dove, Acasă Tv şi exemplele pot continua.


Cristina Gherghe

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: