Once upon a time, just 100 years ago, there lived a man. His name was Adi Dassler…

16 01 2009

Când am vazut pentru prima dată spotul la TV m-am gandit că este doar o altă reclamă “de legendă”. Am dat din curiozitate un search pe net după numele lui Adi Dassler. În afara spotului cu pricina am găsit şi câteva informaţii relevante despre persona în cauză.

Adolf “Adi” Dassler, născut pe 3 noiembrie 1900, este cunoscut ca fondator al companiei germane adidas. Deşi avea pregătire de brutar, după întoarcerea din al doilea război mondial, Adi a început să confecţioneze pantofi sport în bucătăria mamei sale. Tatăl său, Christoph, care lucra într-o fabrică de pantofi şi fratele său Zehlein, care confecţiona manual crampoanele pentru încălţări în atelierul său de fierărie, l-au susţinut în demersul de a deschide o afacere. În 1924 a intrat în afacere şi fratele său mai mare, Rudolf, iar compania s-a numit Dassler Brothers Shoe Factory. La olimpiada din 1928, Dassler a echipat mai mulţi atleţi, punând astfel bazele internaţionalizării afacerii. În timpul olimpiadei de vara din 1936 care s-a ţinut la Berlin, Dassler l-a echipat pe cvadruplul medaliat cu aur, americanul Jesse Owens. O dată cu ascensiunea lui Hitler, ambii fraţi s-au alăturat partidului nazist, Rudolf având reputaţia unui naţionalist ardent. În timpul războiului, Rudolf a fost capturat, în vreme ce Adi a rămas în ţară şi a produs încălţăminte pentru armată. Războiul a accentuat diferenţele dintre fraţi şi soţiile lor. După incidentul capturării lui Rudolf de către aliaţi, acesta a fost suspectat ca făcând parte din SS. Rudolf a negat şi l-a acuzat pe fratele său, Adi. Astfel, în 1948 ruptura dintre fraţi devine evidentă. Rudolf părăseşte compania pentru a fonda Puma în cealaltă parte a oraşului, iar Adi îşi redenumeşte compania adidas, folosind în mod intenţionat numai litere mici. În anul 1973, fiul lui Adi, Horst Dassler înfiinţează Arena, firma producătoare de echipamente de înot. Dupa moartea lui Adi în 1978, Horst şi mama lui Kathe au preluat conducerea afacerii. Doar 9 ani mai târziu însă Horst moare, iar adidas este transformată în companie privată. Firma rămâne în proprietatea familiei până în 1995. Adică nu acum foarte mult timp.

Într-adevăr o poveste frumoasă, care merită spusă, cu atât mai mult cu cât este una adevărată. În plus, se regăsesc în ea 3 dintre numele sonore în industria echipamentelor sportive – aveau fler la afaceri băieţii ăştia, probabil moştenire de familie. Şi este o dovadă în plus că Şeherezada marketing funcţionează.

http://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Dassler

Cristiana Ciocănel

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: