Reconsiderări de poziţii pe piaţa producătorilor de beton

16 01 2009

Faptul că criza economică s-a instalat şi în România este un lucru recunoscut oficial. În aceste condiţii, tot mai multe companii din diverse domenii recunosc şi ele că se confruntă cu redimensionări ale creşterilor anterior propuse, cu scăderi ale cifrelor de afaceri, stagnări sau replanificări în ceea ce priveşte proiectele de extindere.

Pe piaţa companiilor producătoare de beton lucrurile nu stau foarte diferit, pentru că este exact tipul de piaţă aflată într-o interdependenţă foarte mare cu alte domenii, de exemplu piaţa imobiliară sau cea a combustibililor, asta numai dacă nu o menţionăm pe cea mai importantă: piaţa materiilor prime Cimentul fiind principala materie primă utilizată în producţie, valoarea sa are un rol important în stabilirea preţului betonului. În condiţiile în care preţul cimentului este supus unor presiuni din mai multe părţi: preţurile la combustibili, la energie electrică sau salariile angajaţilor, este interesant de urmărit ce se va întâmpla.

Este vorba despre o piaţă puternic concurenţială şi dominată de mari producători ca Lafarge, Holcim sau Carpatcement, care speră şi anul acesta la o creştere a cifrei de afaceri, chiar dacă mult mai mică în comparaţie cu prognozele iniţiale. Având în vedere că numărul de proiecte noi începute de investitorii imobiliari a scăzut în special pe zona rezidenţială şi că nici şantierele nu mai lucrează la capacitate maximă, una din posibilităţile rămase celor din domeniu pentru a-şi atinge creşterile propuse este să se orienteze spre construcţiile care se vor face în infrastructură sau în preluarea unor lucrări de construcţie cu finanţare dată de stat, cum ar fi reabilitarea de clădiri vechi de mari dimensiuni. Şi bineînţeles flexibilitatea şi capacitatea de a face aprecieri corecte, de a simţi pulsul situaţiei vor fi indispensabile în contextul de faţă.

Sursa:
http://www.zf.ro/business-construct/

Alexandra Cărămidaru

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: