O campanie de succes şi …la mai multe!

18 01 2009

Se apelează la publicitatea clasică pentru a transmite în piaţa o imagine legată de produsul/serviciul respectiv. Orice mesaj ar transmite reclama respectivă, compania nu se aşteaptă la un răspuns direct din partea celor care vizionează reclama. În schimb marketingul direct are o ţintă dinainte cunoscută, obiective bine stabilite, dar prin intermediul acestuia se aşteaptă un răspuns din partea celor targetaţi şi implicaţi în acest marketing direct. Marketingul direct atrage costuri mai mici decât publicitatea clasică.

O campanie de marketing direct reuşită a fost o campanie de strângere de fonduri pentru programe sociale în comunităţile rurale din sudul României, având ca ţintă 2400 de manageri ai companiilor din Bucureşti. S-au trimis scrisori personalizate care conţineau 2000 RON, în scrisoare se explică prezenţa acelei sume, detalii despre programul iniţiat şi beneficiile. Aceşti 2000 de lei au fost folosiţi ca şi “cârlig”, modalitate de “agăţare”, de atragere a atenţiei şi în acelaşi timp de accentuare a mesajului campaniei „Avem nevoie de banii “dumneavoastră”. Apelul către responsabilizarea segmentului ţintă s-a făcut prin intermediul textului inclus în scrisoare. Acesta prezenta importanţa susţinerii unui astfel de program şi beneficiile pe termen lung aduse de acesta. În acelaşi timp, scrisoarea oferea şi o explicaţie a prezenţei celor 2000 de lei ei vrând a fi priviţi ca fiind o investiţie din partea iniţiatorului campaniei. Prin această investiţie făcută, iniţiatorul campaniei demonstra practic implicarea activă a sa în succesul proiectelor şi împingea respondentul către acţiune (în cazul nostru oferirea unei donaţii).

Agenţia nu a vrut să abordeze “vinderea de milă” ca şi strategie de comunicare către segmentul ţintă ci una de solidaritate sugerată prin contribuţia adusă de client prin acei bani incluşi în 2400 de plicuri. Agenţia a trimis scrisori prin care li se mulţumea managerilor pentru sumele donate şi îi invitau să ia parte la programele susţinute cu ajutorul banilor investiţi.

Campaniile de marketing direct pot fi încununate de succes dacă se adresează unui public ţintă potrivit, dacă se adresează cu un mesaj şi într-o manieră potrivită, menită să sensibilizeze publicul.

Surse: www.markmedia.ro

Crina Scotocea

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: