Mâinile tale ar trebui să protejeze, nu să pedepsească

20 01 2009

România este printre primele țări din Europa care au adoptat campania Consiliului Europei de sensibilizare împotriva pedepsei corporale aplicate copiilor: “Mâinile tale ar trebui să protejeze nu să pedepsească. Ridică mâna împotriva bătăii!”.

hands

Deşi există multe politici în favoarea copiilor în Europa, s-a constatat că ele nu schimbă viaţa acestora. De aceea, în 2005, Summit-ul de la Varşovia al şefilor de stat şi de guvern a încredinţat Consiliului Europei mandatul de a asigura o abordare integrată în ce priveşte promovarea drepturilor copiilor şi a aprobat iniţierea programului “Construirea unei Europe cu şi pentru copii” pentru perioada 2006-2009.

Această campanie solicită interzicerea prin lege şi eliminarea pedepsei corporale din şcoli, sisteme penale, structuri alternative de îngrijire şi în particular, din familie.
În primele şase luni ale anului 2008, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) a înregistrat, la nivelul întregii ţări, 5.800 de cazuri de abuzuri împotriva copiilor, dintre care 805 au fost abuzuri fizice.
Aceasta este una din cele mai reuşite campanii împotriva violenţei asupra copiilor. Clipul a fost difuzat pe toate posturile de televiziune, are un mesaj uşor de înţeles şi a fost realizat într-o manieră care să atragă atenţia.

Peste 65% dintre români consideră că bătaia aplicată copiilor este un mijloc de educare. Această mentalitate trebuie schimbată, iar oamenii să înţeleagă că violenţa nu este soluţia, copii răspunzând mai bine la alt fel de stimuli. Din păcate, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte campanii împotriva violenţei, probabil că şi aceasta nu va avea sau, mai bine zis, nu a avut un impact foarte mare.

În speranţa că o parte din cei care obişnuiesc să-şi bată copii au înţeles mesajul, aşteptăm şi alte campanii care să susţină în continuare această cauză. Copii sunt viitorul, ei merită toată atenţia noastră şi o viaţă normală care să le permită dezvoltarea.

Sursa: www.coe.ro

Rozalia Zidaru

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: