Este etica un punct de considerat in afacerile din Romania?

21 01 2009

Etica si comportamentul etic trebuie sa fie foarte importante pentru toti oamenii de afaceri. Din pacate, multi dintre ei nu considera ca un cod etic si un comportament moral au un impact chiar atat de mare asupra rezultatelor pe care ei doresc sa le obtina ca antreprenori sau investitori, motiv pentru care multe companii ce activeaza in tara nu reprezinta cu adevarat un model de etica.

Realitatea afacerilor in Romania este bine cunoscuta, iar practica mitei este una frecvent intalnita, plecand de la mari nivele si transmitandu-se ca un cult, insusit de fiecare nivel ierarhic.

Initial am crezut ca in domeniul privat, lucrurile stau altfel. Asta mai ales pentru ca marile companii sunt filiale/sucursale ale gigantilor mondiali, care pana in prezent au dovedit un set de valori consistente. Un studiu de caz insa, mi-a aratat cu degetul numeroasele actiuni neetice pe care companiile de telecomunicatii le fac frecvent la noi, si anume vorbesc despre amplasarea antenelor de emisie, antene deloc de neglijat avand in vedere efectul nociv al undelor electromagnetice. Multe companii practica acordarea unor sume nesemnificative proprietarilor terenurilor din zone rurale, sau administratiilor de blocuri si chiar spitalelor, in schimbul acordului amplasarii antenelor de emisie. Nefiind informati, multi dintre romani accepta acest aranjament, fara sa banuie macar, ca pe termen lung, acea suma de bani va fi factorul declansator al multor probleme medicale. Unde este etica in aceste actiuni? Probabil acoperita de profitul cu multe zerouri pe care companiile il inregistreaza.

In prezent, multe actiuni de acest gen au inceput sa fie acoperite de asa zise actiuni de CSR, in traducere: chiar daca poluam enorm prin activitatea noastra, vom remedia efectele prin plantarea catorva pomisori, adica acoperim soarele cu un deget, iar publicul va fi distras.

Acesta este si motivul pentru care multi dintre specialistii in domeniu inca nu cred in conceptul de CSR in Romania….dar, mai asteptamJ.

Surse:

http://www.newschannel.ro/stiri/de-ce-este-importanta-etica-in-afaceri

http://www.standard-team.com/index.php?keret=online-marketing&lang=ro

Diana Asandei

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: