Sex fără fumuri

21 01 2009

Posterele de pe cladirile din Bucureşti în care Mihaela Rădulescu apare sumar îmbrăcată în lenjerie intimă roşie şi o cămaşă albă cred că au atras de mult privirile, însă nu şi interesul real. Oare mesajul campaniei “Stop fumat! – Fumatul e singura ta plăcere?” a avut efectul scontat?

Deţinătoare a recordului pentru campanii sociale, umanitare şi ecologice, vedeta a demarat un proiect îndrăzneţ la nivel naţional, prin care încearcă să descurajeze fumătorii şi să-i convingă să renunţe la acest viciu care favorizează impotenţa, cancerul la plămâni şi multe alte boli grave. Desfăşurată sub egida Ministerului Sănătăţii (care a aprobat insa cu intarziere derularea acesteia), campania urmăreşte să le imprime românilor ideea că viciul ţigărilor le poate fi dăunător în relaţiile interpersonale, deoarece fumătorii se “confruntă cu impotenţa, în timp ce fumătoarele işi pierd din feminitate, miros urât şi îmbătrânesc mai repede”. Nişte idei care, parerea mea, nu sunt la fel de penetrante precum mesajele actuale de pe pachetele de tigari, unde se văd efectiv urmările tutunului asupra sănătăţii.

trachectomyFostă fumătoare, Mihaela nu este doar imaginea campaniei, ci şi creatoarea textelor reclamelor, atât de sugestive pentru bărbaţi in primul rănd. Ştim cu toţii că “sex sells” aproape în orice domeniu, dar să nu exagerăm. Din pură curiozitate, am căutat pe internet şi exemple din afară, şi am găsit câteva poze destul de interesante. Una dintre ele conţine chiar o parte din mesajul transmis de către Mihaela Rădulescu, însă îmbracă o cu totul altă formă şi atrage prin originalitate, nu senzualitate – precum în cazul nostru autohton. “Ţigările dăunează grav sănătăţii” este mesajul ataşat fiecărui pachet de ţigări, ignorat însă de către fumătorii înrăiţi. Oare ar avea alt efect dacă pe pachet ar fi Mihaela Rădulescu, provocatoare, îndemnându-ne să renunţăm la fumat? Cine ştie, poate vor urma şi alte strategii de marketing originale precum cea prezentată aici….

bob

smoking

Nicoleta Catanescu

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: