Hotmail: Unul dintre iniţiatorii practicii de marketing viral

23 01 2009

“Marketing viral” este un termen care, indiferent de contextul în care ar fi folosit, exprimă agresivitate, duce cu gândul la o înlănţuire rapidă de evenimente sau idei care te acaparează fără a-ţi da răgazul de a le respinge, de a te apăra. Acesta se întâmplă din cauza faptului că, în esenţă, marketingul viral imită procesul de virusare. Singura diferenţă este aceea că în locul virusului apare un mesaj de marketing iniţiat de compania care lansează campania de marketing viral, iar cei care trimit conştient acest mesaj mai departe sunt oamenii.

Conform Asociaţiei Americane de Marketing, marketingul viral reprezintă un adevărat fenomen care înlesneşte şi încurajează oamenii să transmită mai departe un mesaj de marketing.

În cazul marketingului pe internet, răspâdirea mesajului se poate face prin canale precum e-mail, blog, website, link sau e-book. Dacă un procent cât mai mare de potenţiali sau actuali clienţi trimit mai departe mesajul de marketing cât mai multor prieteni sau cunoştinţe, atunci creşterea numărului de receptori ai mesajului este una exponenţială. Rezultatul este unul impresionant pentru compania care reuşeşte să-şi transmită mesajul unui număr mare de receptori ai publicului ţintă, profitând de costuri extrem de reduse.

Hotmail reprezintă un exemplu tipic de atingere a unei notorietăţi uriaşe prin intermediul tehnicilor de marketing viral. A mizat pe acest concept necunoscut la acea vreme, iar succesul nu a întârziat să apăra. În partea de jos a fiecărui e-mail trimis apărea următorul mesaj:”Va puteţi deschide un cont gratuit de e-mail la adresă http://www.hotmail.com”. Fiecare persoană care deschidea e-mail-ul vedea acest mesaj. Cu ajutorul marketingului viral, Hotmail a reuşit să ajungă la impresionant cifră de 12 milioane de subscriberi în 18 luni.

Steven Jurvetson, managerul general al Draper Fisher Jurtvetson Steven Jurvetson, a fost cel care a folosit expresia ”marketing viral” pentru a descrie strategia de marketing adoptată de serviciului gratuit de poştă electronică Hotmail.

www.avocatnet.ro

Raluca Ştefan

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: