Videoclipuri şi virtuţi

24 01 2009


Mă fascineaza efectul viral al unor campanii. Se răspândesc cu atâta viteză asemenea unui virus care prinde şi rade tot în cale. Ca un bulgare de zăpadă ce rostogolindu-se la vale se face tot mai mare până când, imens, nimeni nu-l mai poate ignora.
Marketingul viral presupune să laşi pe alţii să facă treaba pentru tine. Să laşi oamenii să vorbească despre spotul tau, printul tau, campania ta. În campaniile virale efectul este de 1000 de ori mai puternic şi au un impact …


Ar fi frumos să credem că toate videoclipurile din topul accesărilor de la YouTube.com, Metacafe.com ori DailyMotion.com au ajuns acolo pentru că au fost votate de milioane de fani. Adevărul însă este altul. Multe dintre videoclipurile extrem de vizionate îşi datorează faima unor echipe de specialişti în marketing viral.
În teorie, prin marketing viral se înţelege utilizarea reţelelor sociale (online sau din lumea reală) pentru a creşte notorietatea unui produs printr-un proces de recomandare personală. Ideea de „viral” vine de la asemănarea cu modul de răspândire a viruşilor de calculator. Aplicat în lumea videoclipurilor online, conceptul se referă la acele videoclipuri care dau impresia de originalitate şi amatorism, dar în realitate sunt regizate şi promovate de companii care s-au specializat în servicii de advertising.


Daniela Dodan

Advertisements

Actions

Information
%d bloggers like this: